Algen in het aquarium

Algen in het aquarium zijn een doorn in het oog voor elke aquariaan maar gelukkig is alg op verschillende manier te bestrijden! 

 

Uw aquarium is net ingedraaid en u kunt eindelijk de bewoners aanschaffen. Dan ziet u dat er alg op de planten of het glas zit. Dit groeit heel erg snel en voor u het weet zit uw hele aquarium eronder. Bij alg is het zaak om er op tijd bij te zijn en de juiste middelen te gebruiken om het te bestrijden.


Algen in het aquarium - Verschillende soorten alg

Er kunnen verschillende soorten alg ontstaan in uw zoet of zoutwater aquarium. Om deze goed te kunnen bestrijden is het belangrijk dat u erachter komt wat voor soort alg er groeit in uw aquarium.

 

De volgende soorten alg kunnen er groeien in een aquarium:

- Groene Algen

- Baard Alg

- Blauw Alg

- Draad Alg


Algen in het aquarium - Meest voorkomende oorzaken van algen

De meest voorkomende oorzaken van algen zijn:

 

 • Net opgestart aquarium.
 • Teveel licht.
 • Teveel bemesten.
 • Een te laag CO2-gehalte in het aquarium.
 • Gebrek aan plantenvoeding in het aquarium.
 • Meegekregen vanuit een ander aquarium.
 • Teveel Fosfaat en Nitraat in het aquarium.
 • Teveel vissen in het aquarium, want dit zorgt voor ammoniak, en dit zorgt weer voor algen.
 • Teveel voeren, dit zorgt voor vervuiling en voor alg.
 • Een vies filter.

Algen in het aquarium - Bestrijden

Algen in het aquarium bestrijden kan met verschillende middelen. Het is wel altijd zaak om te kijken naar de oorzaak van de algen groei om het terugkomen te voorkomen. Maar bij een acute algenplaag wilt u er natuurlijk snel van af. Wij hebben de volgende middelen in ons assortiment die helpen voor veel verschillende soorten algen.

Deze producten kunt u bij een acute algenplaag gebruiken:


Algen in het aquarium - Voorkomen

Algen in het aquarium kunt u met verschillende middelen bestrijden maar eigenlijk nog belangrijker is dat u op zoek gaat naar de oorzaak. Zo kunt u voorkomen dat het snel weer terugkomt in uw aquarium. Hierbij spelen waterwaardes en het toevoegen van goede bacteriën een grote rol. Als u hier een balans in heeft gevonden dan zult u zien dat de alg niet of nauwelijks meer terug komt. 

 

Wat u eerst doet om de oorzaak de achterhalen is: water testen. Door uw aquarium water te testen kunt u erachter komen welke waardes niet in balans zijn. Als het om algengroei gaat is het belangrijk dat de Macro spoorelementen aanwezig zijn in de gewenste hoeveelheid. Deze macro spoorelementen zijn:

 

- Nitraat (NO3)

- Fosfaat (PO4)

- IJzer (Fe)

 

U kunt uw aquariumwater (minimaal 100 ml) bij ons in de winkel laten testen. Ook kunt een testsetjes aanschaffen zodat u thuis regelmatig uw aquariumwater kunt testen. De volgende testsetjes hebben wij in ons assortiment:

Overige Zoetwater druppel testjes

Zoetwater test sets


Algen in het aquarium - Waterwaardes in balans brengen

Als u algen in het aquarium heeft dan zijn de waterwaardes vaak niet in balans. Deze moet u weer in balans brengen. Aan de hand van een watertest kunt u zien welke waarden niet in balans zijn. Om deze weer in balans te krijgen kunt u bacteriën toevoegen, dit zijn bijvoorbeeld de toevoegingen van HS Aqua.

 

Onderstaande toevoegingen hebben wij in ons assortiment:


Algen in het aquarium - oplossen met CO2

Algen in het aquarium is ook op te lossen door CO2 toe te voegen aan uw water. Het is vaak de sleutel voor een gezondere bak. Door CO2 toe te voegen gaan plantjes veel beter groeien en zullen de algen uiteindelijk verdwijnen. 

 

U kunt kiezen voor een CO2 systeem of een vloeibare variant:

Colombo co2 advance set
  Het systeem bestaat uit een drukcilinder met 95 gram CO2, een drukregelaar, een 3-in-1 diffusor en alle overige toebehoren zoals slangen en zuignappen.
€ 69,95 1

Algen in het aquarium - Groene algen

Groene algen ontstaan vaak als eerste na het opstarten een nieuw aquarium. Dit komt voornamelijk doordat er nog niet een natuurlijk balans in het aquarium zit. Er zijn nog niet genoeg "goede bacteriën" die de "slechte bacteriën" eten zodat deze niet de kans krijgen om zich snel te vermenigvuldigen. Ze hechten zich vaak aan de ramen en op ruwe oppervlakten.


Algen in het aquarium - Groene Algen bestrijden

Groene algen in het aquarium bestrijden. Groene alg heeft door de bocht genomen twee oorzaken: water met een onjuiste balans, of (te veel) direct zon- of aquariumlicht. 

 

Wat kunt u doen om groene algen te bestrijden:

 • Test uw water om er achter te komen wat de waterwaarden zijn. Zo weet u wat u moet toevoegen om het water weer in de juiste balans te brengen.
 • Beperkt de verlichting van uw aquarium tot 8 uur per dag. Meer licht betekend snellere algengroei. 
  Let er ook op dat het aquarium niet in het zonlicht staat.
 • Verwijder de groene alg uit uw aquarium met een speciale algenspons of een krabber.
 • Heb geduld, algen bestrijden is altijd een proces wat tijd nodig heeft.

De volgende algen sponzen en krabbers hebben wij in ons assortiment:

 


Algen in het aquarium - Baard Alg

Baardalg wordt ook wel zwarte punt alg, zwarte penseel alg of roodwieren genoemd. Te herkennen aan de zwarte pluisjes die zich als een baard rond de randen van een plantenblad vormen. Ze groeien in groepen en graag op traag groeiende aquariumplanten.

 

Maar behalve op aquariumplanten duikt deze algensoort ook op, op decoratiemateriaal en aquarium apparatuur.


Algen in het aquarium - Baard Alg oorzaken & bestrijden

Baard alg in het aquarium kan de volgende oorzaken hebben:

 • Te laag CO2 gehalte in het aquarium
 • Uw aquarium heeft een slechte watercirculatie
 • Er is sprake van een onstabiel CO2 gehalte in het aquarium

Hoe kunt u baard alg bestrijden? Wij adviseren het volgende:

 • Water testen, wat zijn uw waterwaardes en wat is er uit balans?
 • Vloeibare CO2 toevoegen aan uw water.
 • Beperk uw aquarium verlichting tot maximaal 8 uur per dag.
 • Wekelijkse waterwissel van 10%, hoe meer water je elke keer ververst hoe lastiger het water in balans kan blijven.
 • Maak uw filter 1x per maand schoon. En doe dit door de filtermatten uit te knijpen in een emmer met uw aquariumwater. Zo spoelt u het vuil weg, maar blijven de goede bacteriën bewaard. Een schoon filter zorgt ook voor een goede watercirculatie.
 • Voer uw vissen met mate. Raakt de visvoeding de bodem? Dan heeft u al teveel gegeven
 • Verwijder baard alg van uw aquarium decoratie en snoei aangetaste planten. Dit vergt wel wat tijd! Van stenen en hout is baard alg gemakkelijk te verwijderen door deze een paar minuten in kokend water te leggen. Let op! Niet al het aquarium decoratie kan in kokend water. Check het aquarium decoratie goed op slakken, garnalen en andere waterdieren, zo zorgt u ervoor dat er geen onnodige slachtoffers vallen.
 • Heb geduld, algen bestrijden is altijd een proces wat tijd nodig heeft.

 


Algen in het aquarium - Blauw Algen

Blauwalgen komen zowel in de vrije natuur voor als in een aquarium. Deze algen zijn eigenlijk geen échte algen, maar een bacterie. Deze bacterie noemen we een Cyanobacterie. Deze ‘algen’ zien eruit als een blauwgroen slijm dat zich gemakkelijk laat af hevelen.

 

De ‘alg’ komt voor op het grind waar de voedingsbodem dicht aan het oppervlakte van de bodem komt. De ‘alg’ verspreidt zich in een zeer snel tempo over de planten, waardoor deze snel te weinig licht krijgen, waaraan zij zullen sterven.


Algen in het aquarium - Blauw Algen oorzaken & bestrijden

Blauwalg in uw aquarium kan verschillende oorzaken hebben:

 • Te weinig nitraat in het aquarium;
 • Een kleine ammoniumpiek, bijvoorbeeld door het omwoelen van het substraat, kan deze alg veroorzaken;
 • Een hoge “organische belasting”, dit wil zeggen teveel afval en rotte producten in het water.  Dat kan  door bijvoorbeeld vuile filters, een vuile bodem, dode bladeren en onvoldoende watercirculatie;
 • Weinig watercirculatie ter hoogte van het substraat.

Blauwalg in uw aquarium bestrijden. Wij adviseren het volgende:

 • Test uw aquarium water. Zo kunt u erachter komen welke waarden er uit balans zijn.
 • Voeg aan de hand van de watertest wat nitraat toe.
 • Zorg dat je planten goed groeien, voeg (vloeibare) CO2 toe en zorg voor een goede watercirculatie.
 • Maak het aquarium goed schoon. Hevel de blauw alg af van de planten en decoratie en voer 1x een forse waterwissel uit van 50%. Dit is om schadelijke stoffen te verwijderen. De weken daarna elke week een waterwissel van 10%. Let op! Houd je aquarium niet té schoon en verwissel niet teveel water elke week want anders krijgen de goede bacteriën niet de kans op weer in balans te komen.
 • Maak je filter schoon. En doe dit door de filtermatten uit te knijpen in een emmer met uw aquariumwater. Zo spoelt u het vuil weg, maar blijven de goede bacteriën bewaard. Een schoon filter zorgt ook voor een goede watercirculatie.
 • Heb geduld, algen bestrijden is altijd een proces wat tijd nodig heeft.
 • Voeg Blue Life Green Cyano RX toe aan de hand van de gebruiksaanwijzing:
Blue Life Green Cyano RX
Tegen blauwalg in het zoetwateraquarium (cyano bacteriën) Bij het gebruiken van Green Cyano RX stop met het gebruik van actieve kool en fosfaat verwijderaar (alle absorberende filtermaterialen moeten verwijderd worden, ook nitraathars etc ... (meer lezen)
€ 13,45 1

Algen in het aquarium - Draad Alg

Draadalgen in je aquarium zijn vaak heel vervelend en ziet er niet mooi uit. De draad alg groeit snel en woekert zich in een korte tijd over alle planten en ornamenten heen. Draadalgen zien eruit als lange, zachte slierten die donkergroen van kleur zijn. Ze hechten zich meestal aan de toppen van planten of op decoratie en stenen in het aquarium. 


Algen in het aquarium - Draad Alg oorzaken & bestrijden

Draad alg in het aquarium heeft vaak de volgende oorzaken:

 • Te laag CO2 gehalte.
 • Ammoniumpieken door bijvoorbeeld dode vissen of slakken, maar ook door het omwoelen van het bodemmateriaal kunnen zogeheten ammoniumpieken ontstaan.
 • Onvoldoende plantenvoeding. Draad alg is dikwijls een gevolg van een gebrek aan plantenvoeding. 
 • Te veel verlichting. Hoe meer licht hoe sneller de algen kunnen groeien.
 • Slechte doorstroming. In aquaria zijn vaak zogeheten “dead spots”. Plekken in het aquarium waar niet voldoende stroming is. Hierdoor krijgen niet alle planten voldoende voeding of bereikt de CO2 de planten onvoldoende. Algen kunnen zich ook makkelijker vasthechten.

Draad alg in het aquarium kunt u op de volgende manier bestrijden:

 • Test uw aquarium water. Zo kunt u erachter komen welke waarden er uit balans zijn. 
 • Verwijder zoveel mogelijk draad alg met een schone tandenborstel of satéstokje. Je kunt het oprollen zoals spaghetti. 
 • Voer 1x een forse waterwissel uit van 50%. Dit is om schadelijke stoffen te verwijderen. De weken daarna elke week een waterwissel van 10%. Let op! Houd je aquarium niet té schoon en verwissel niet teveel water elke week want anders krijgen de goede bacteriën niet de kans op weer in balans te komen.
 • Verminder je verlichting. Probeer je lichtintensiteit terug te schroeven tot maximaal 8 uur per dag.
 • Voeg (vloeibare) CO2 toe. Hierdoor groeien de planten beter en krijgt alg minder kans.
 • Maak je filter schoon. En doe dit door de filtermatten uit te knijpen in een emmer met uw aquariumwater. Zo spoelt u het vuil weg, maar blijven de goede bacteriën bewaard. Een schoon filter zorgt ook voor een goede watercirculatie.
 • Heb geduld, algen bestrijden is altijd een proces wat tijd nodig heeft.

Heeft dit allemaal geen effect? Dan kunt u de volgende middelen proberen:


Algen in het aquarium - Vlog algen bestrijden