Aquarium opstarten

Aquarium opstarten, hoe doe je dit? Je hebt een aquarium uitgezocht, hij staat op de juiste plek in huis (nooit direct voor het raam/zonlicht!) maar dan, hoe start je precies een aquarium op? Het is van belang dat hier de tijd voor wordt genomen want een goede start is een beste basis voor een stabiel ecosysteem in je aquarium. 

 

De volgende stappen zijn er nodig bij het opstarten van je aquarium:

Stap 1: Welke bewoners komen in het aquarium?

Stap 2: Hoe ga je je aquarium inrichten?

Stap 3: Techniek

Stap 4: Aquarium vullen met water

Stap 5: Aquarium indraaien

Stap 6: Geduld is een schone zaak

Stap 7: Water testen

Stap 8: Welkom nieuwe bewoners!

 

Aquarium opstarten - Stap 1: Welke bewoners komen in het aquarium?

Aquarium opstarten, we nemen je stap voor stap mee in het hele proces. Deze stap is erg belangrijk want het wordt wel eens vergeten en door het enthousiasme wordt er van alles aangeschaft. Dat snappen wij heel goed maar voordat je het aquarium gaat vullen met planten, decoratie en water is het van belang om te bedenken welke bewoners er in komen. Welke vissen en andere waterdieren kunnen bij elkaar? Wat voor een leefomgeving hebben deze nodig? Dat is de eerste stap bij het opstarten van je aquarium.


Aquarium opstarten - Stap 2: Hoe ga je het aquarium inrichten?

Aquarium opstarten, maak een plan voor de inrichting van het aquarium. 

Denk aan de volgende punten:

 

1. Achtergrond van je aquarium. Bij het opbouwen van je aquarium begin je met de achtergrond. 

 

Vaak zit er een achtergrond bij je gekochte aquarium maar wij hebben natuurlijk ook verschillende achterwanden in ons assortiment!

 

 

Juwel poster 2
vanaf € 3,90 1
Juwel poster 3
vanaf € 3,90 1
Juwel poster 4
vanaf € 3,90 1

2. Kies een bodem, welke kleur, structuur en hoeveelheid? Kijk daarbij ook weer naar de bewoners die in het aquarium komen. Spoel wel altijd eerst goed je bodembedekking voordat deze in het aquarium wordt gedaan.

 

Wij hebben verschillende bodembedekking in ons assortiment:

2. Techniek, welke techniek heeft je aquarium nodig? Lees hier meer bij Stap 3.

3. Planten zijn onmisbaar in een aquarium. Naast dat het er mooi uit ziet, verrijken ze het water met zuurstof en filteren ze het water. Je kunt sommige plantensoorten ook plakken op steen of hout. Hierdoor creëer je een natuurlijke setting in je aquarium.

 

Bekijk onze Vlog en zie hoe je dit kunt doen!

4. Decoratie. Maak je een Aquascape met stenen en hout of kies je voor ornamenten? Of allebei, kan ook!

 

We hebben verschillende decoratie attributen in ons assortiment:

Superfish Skull T Rex
vanaf € 4,95 1

Aquarium opstarten Stap 3: Techniek

Aquarium opstarten, welke techniek heeft je aquarium nodig? Kijk hierbij weer naar de toekomstige bewoners van je aquarium en wordt het een tropisch zoetwater aquarium of koud zoetwater aquarium?

 

Basis techniek die noodzakelijk is voor je aquarium:

  • Filter, een goede filter zorgt ervoor dat het water voldoende gefilterd wordt zodat de kwaliteit van het water optimaal blijft. Een aquarium zonder aquarium filter wordt dus geen succes. Het kloppend hart van het aquarium is een juist filter.

Zoek je een klein intern filter of juist een filter voor jouw 800 liter aquarium?

Frits Kuiper Groningen heeft ze allemaal voor u in huis:

  • Verwarming, als je voor een tropisch zoetwater aquarium gaat dan is een verwarming noodzakelijk. De meeste verwarming die wij verkopen werken op thermostaat. Deze zorgen dus voor een stabiele temperatuur in het aquarium.

Kies de juiste verwarming voor je aquarium:

  • Verlichting, vissen en planten kunnen niet zonder verlichting dus passende verlichting bij je aquarium is zeker verreist. Wij hebben verschillende verlichting in ons assortiment van instapmodellen tot geavanceerde verlichting die te besturen is met je telefoon.

Aquarium opstarten - Stap 4: Aquarium vullen met water

Je bent nu bij de stap gekomen dat je het aquarium mag vullen met water! Leg op de bodem van je aquarium een plastic zak, keukenpapier of een ander “plateau” waar het water op kan vallen. Hierdoor veroorzaak je weinig tot geen bodembeweging en stof. Je houdt hierdoor een helder aquarium.

 

Vul het aquarium rustig aan met lauw water op huiskamertemperatuur. Je kunt dit doen met een slang die direct is aangesloten op de kraan of met een gieter. Let wel op dat deze gieter uitsluitend wordt gebruikt voor het aquarium.

 

Je kunt je aquarium gewoon vullen met kraanwater, het aquarium wordt immers ingedraaid zodat de goede bacteriën een ecosysteem gaan vormen en de slechte bacteriën uitgeroeid worden. 


Aquarium opstarten- Stap 5: Aquarium indraaien

De volgende stap om je aquarium op te starten is: het aquarium indraaien. Dit wil zeggen, het water "klaar maken" voor de vissen en andere bewoners. Het kraanwater moet goed gefilterd worden door het filter en goede bacteriën gaan zorgen voor een goede balans in de waterwaarden. 

 

Begin direct met plantenvoeding toe te voegen om de groei van de planten optimaal te stimuleren. Dit doe je met Colombo Flora Grow Pro, deze bevat Nitraat en Fosfaat zodat het werken met een voedingsbodem niet nodig is. 

 

Colombo Flora Grow Pro
  In normaal beplantte aquaria zijn deze voedingstoffen voldoende aanwezig omdat ze vrijkomen uit visvoer en omzetting in het filter.  In aquaria met veel planten zijn deze stoffen onvoldoende aanwezig, gebruik in dit geval FloraGr ... (meer lezen)
vanaf € 11,90 1

Wij adviseren om HS Aqua Bacto toe te voegen om je aquarium in te draaien. Deze toevoeging versneld het proces van indraaien en dat betekend dat je sneller vissen of andere waterdieren kunt plaatsen in je aquarium!

Als je HS Aqua Bacto gebruikt dan duurt het gemiddeld 1 week voordat de bacteriën de kans hebben gehad om in balans te komen. 

HS AQUA BACTO
 In uw aquarium breken de nuttige bacteriën van HS aqua Bacto de afvalstoffen (voedsel- en plantenresten, afval van de vissen) af tot onschadelijke voedingstoffen voor de planten. Hierbij worden de schadelijke tussenstoffen (ammoniak en nitr ... (meer lezen)
vanaf € 8,90 1

Aquarium opstarten - Stap 6: Geduld is een schone zaak

Bij het opstarten van je aquarium is geduld een schone zaak. Je moet geduld hebben totdat de waterwaardes in balans zijn en het aquarium goed is ingedraaid. Als je HS Aqua Bacto gebruikt dan duurt het gemiddeld 1 week voordat de bacteriën de kans hebben gehad om in balans te komen. 

 

Draai je het aquarium in zonder toevoegingen? Dan duurt het zeker 3-5 weken voordat het aquarium goed is ingedraaid.


Aquarium opstarten - Stap 7: Water testen

Bij het opstarten van een aquarium is het noodzakelijk om het water te testen voordat je de bewoners plaatst. Bij het watertesten wordt vooral de Ammoniak, Nitriet en Nitraat waarden gemeten. Zodat je weet dat het nitrificatieproces is afgerond en de nuttige bacteriën de uitwerpselen van uw vissen kunnen afbreken zodat er geen ammoniak piek kan ontstaan.

 

Wanneer de Ammoniak en Nitriet is omgezet naar het niet giftige Nitraat dan is uw aquarium klaar voor de eerste bewoners. Eerder moet je geen vissen of andere waterdieren plaatsen in het aquarium. Dit kan namelijk zeer schadelijk zijn voor het dier. Meten is altijd weten!

 

Je kunt je water laten testen in onze winkel aan de Noorderhaven 13 in Groningen. Neem een bakje of potje mee met ongeveer 200 ml water uit je aquarium. Dagelijks voeren wij watertesten uit voor onze klanten. Je kunt één keer per twee weken gratis gebruik maken van deze service. Wanneer je langs komt en er is tijd, dan kunnen wij dit ter plekke voor je doen. Mocht het niet mogelijk zijn om je watertest direct uit te voeren, dan kunt je hier binnen 1 dag uw watertest terug vinden.

 

Ook kun je thuis je eigen watertesten uitvoeren. Wij hebben verschillende test sets voor zoetwater in ons assortiment. De belangrijkste voor het opstarten van een aquarium (Ammoniak, Nitraat, Nitriet) staan hieronder:

Colombo Aqua NH3 Test
Met de aquatest druppeltesten kunt u nauwkeurige metingen uitvoeren. De testen zijn eenvoudig in het gebruik en geven een betrouwbaar meetresultaat.   Goed voor ongeveer 40 testen. ... (meer lezen)
€ 10,50 1
Colombo Aqua NO3 Test
Met de aquatest druppeltesten kunt u nauwkeurige metingen uitvoeren. De testen zijn eenvoudig in het gebruik en geven een betrouwbaar meetresultaat.
€ 11,90 1
Colombo Aqua NO2 Test
Met de aquatest druppeltesten kunt u nauwkeurige metingen uitvoeren. De testen zijn eenvoudig in het gebruik en geven een betrouwbaar meetresultaat.   Een te hoge no2 waarde gemeten, gebruik het product Prime om de waardes weer sne ... (meer lezen)
€ 7,90 1

Overige zoetwater test sets:


Aquarium opstarten - Stap 8: Welkom bewoners!

Gefeliciteerd! Je bent bij de laatste stap van het opstarten van je aquarium! Nadat je het water hebt getest en de waterwaarden in orde zijn kun je bij ons in de winkel je vissen en andere waterdieren komen kopen. Laat je vakkundig informeren door ons personeel over de verzorging en aanschaf van de toekomstige bewoners.

 

Bouw de aanschaf van de bewoners rustig op want anders is de belasting te hoog voor je aquariumwater. De Ammoniak en Nitriet waarden kunnen dan weer oplopen en dat is niet gezond voor je vissen en stimuleert de groei van alg in je aquarium. Als dit wel het geval is na doen van een watertest dan kun je HS Aqua Bacto Turbo toevoegen. Deze toevoeging zorgt voor een snelle "reset" van het water.

HS Aqua Bacto Turbo
HS Aqua Bacto Turbo bevat aangepast bacteriën die in staat zijn het water direct te zuiveren.    Selecteer hieronder 150 ml of 350 ml
vanaf € 9,90 1

Heel veel plezier van je aquarium en geniet! Mocht je nog vragen hebben schroom dan niet om langs te komen in onze winkel of te bellen/whatsappen op: 050-3129092.