Blauwalg in het aquarium

Blauwalg in het aquarium? Blauwalg is een bacterie en valt niet onder de 'gewone' algen. Blauwalg valt onder de familie Cyanobacterieën ( zie Cyano clean ). Je kunt het vaak herkennen aan de geur (stinkt) en het ziet eruit als blauwgroen slijm. Natuurlijk willen we blauwalg in het aquarium voorkomen en als het in je aquarium zit, verwijderen. Het is wel belangrijk blauwalg in je aquarium te verwijderen, veel blauwalg zorgt voor minder zuurstof en licht in het aquarium, wat schadelijk is voor de vissen en planten.

 


Blauwalg in het aquarium | Hoe ziet blauwalg eruit?

Blauw in het aquarium zal u makkelijk kunnen herkennen aan een blauwgroen slijm. Als u het uit het aquarium haalt voelt het glibberig op uw vingers het stinkt behoorlijk. Blauwalg zit voornamelijk op het substraat van het aquarium. U ziet het ook wel zitten op uw filter. 


Blauwalg in het aquarium| Hoe ontstaat blauwalg in mijn aquarium?

Als u blauwalg in het aquarium constateert kan dit vaak meerdere oorzaken hebben. We zullen de meest voorkomende oorzaken even onder elkaar zetten.

  • Te weinig nitraat in het water. Nitraat is een belangrijke voedingsstof voor aquariumplanten. Zonder nitraat zullen je planten niet veel meer groeien en ontstaan algen. Nitraat is niet schadelijk of giftig voor uw vissen, alleen in een te grote hoeveelheid. Wat wij altijd zeggen, meten is weten. In onze webshop staan testproducten om het nitraatgehalte te meten.
Colombo Aqua NO3 Test
Met de aquatest druppeltesten kunt u nauwkeurige metingen uitvoeren. De testen zijn eenvoudig in het gebruik en geven een betrouwbaar meetresultaat.
€ 11,90 1
COLOMBO MARINE NITRAAT TEST
Met de Colombo Marine Nitraat Test (NO3) meet je nauwkeurig het Nitraat gehalte van je zeewater. Nitraten en Fosfaten zijn potente voedingsstoffen voor algen. Met de Colombo Nitraat en Fosfaat testen voor zeewater kan je eenvoudig meten h ... (meer lezen)
€ 9,95 1
  • Ammoniumpiek. Ammonium wordt afgescheiden door de vis. Afvalstoffen zeg maar. Als u teveel ammonium in het aquarium heeft kan dit blauwalg veroorzaken, maar het belemmerd ook het uitademen van ammonium bij de vissen. Teveel ammonium kan eenvoudig al ontstaan door het omwoelen van substraat (bodembedekking) Ook teveel ammonium kunt u testen. Er zijn losse testen verkrijgbaar, maar ook complete watertestkits.

Colombo Aqua NH3 Test
Met de aquatest druppeltesten kunt u nauwkeurige metingen uitvoeren. De testen zijn eenvoudig in het gebruik en geven een betrouwbaar meetresultaat.   Goed voor ongeveer 40 testen. ... (meer lezen)
€ 10,50 1
COLOMBO MARINE AMMONIA TEST (NH3)
  Met de Colombo Marine Ammonia test (NH3) kan heel nauwkeurig ammoniak gemeten worden in uw zoutwateraquarium.   Wij adviseren als volgt te werk te gaan: Voeg Colombo Bacto toe Test 1x per week de pH - KH - ... (meer lezen)
€ 9,50 1
Salifert Ammonia Profi Test
Deze test meet het totale ammonium en ammoniak in een paar minuten. Te meten vanaf 0,05 mg/L. Met deze testkit kan je ca. 50 testen uitvoeren
€ 8,90 1
  • Vervuiling in het water. Blauwalg in het aquarium kan ontstaan door vuil water. Ontlasting, dode planten, oude etensresten. Vervuild water kan ook ontstaan door onvoldoende schoongemaakte filters.

Blauwalg in het aquarium | Hoe kom ik van mijn blauwalg af?

Blauwalg in je aquarium, hoe kom je er vanaf? Dat er blauwalg in je aquarium zit is zeer vervelend, maar ook schadelijk voor de vissen en planten omdat het tekort geeft aan zuurstof en licht. Beweging en stromingen zijn belangrijk bij de voorkoming van algen. Het blauwalg in je aquarium kun op een aantal manieren verwijderen, er is wel enige voorbereiding voor nodig en het bestaat uit een aantal stappen.

 

  1. Maak je pomp en filters goed schoon en verwijder het blauwalg.
  2. Ververs ongeveer 50% van het water. Door maar de helft te vervangen blijft de waterwaarden redelijk op peil. Verwijder hierbij ook alle vuiligheid zoals poep en rotte bladeren.
  3. Voeg nitraat toe aan het water, voldoende nitraat voorkomt blauwalg in de toekomst.
  4. Bedenk het aquarium van alle kanten met plastic. Blauwalg leeft op licht, dus als we het aquarium donker maken krijgt de blauwalg geen energie meer en sterft af. Belangrijk is wel om een zuurstofpomp te plaatsen voor de vissen en planten.