Bruine alg in het aquarium

Bruine alg in het aquarium komt vaak voor. Bruine alg tast je aquarium planten aan, gaan zich op het decor en stenen vestigen en voor je het weet zit uw hele aquarium eronder. 


Bruine alg in het aquarium - Oorzaken

Bruine alg in het aquarium kan ontstaan door verschillende oorzaken:

 • Achterstallig onderhoud van uw aquarium.
 • De planten groeien slecht met rotte bladeren als gevolg.
 • Het filter is verstopt en daardoor wordt de bak onvoldoende gefilterd en is de watercirculatie niet optimaal.
 • Er vissen of garnalen gestorven zijn en niet direct uit het water gehaald zijn.

Al deze oorzaken hebben 1 gemeenschappelijk gevolg: er ontstaat een ophoping van afvalstoffen in het aquariumwater die niet of onvoldoende gefilterd worden (door de planten of de aquariumfilter zelf). Door teveel afvalstoffen kan er een ammoniumpiek ontstaan die zorgt voor de groei van bruine alg.


Bruine alg in het aquarium - Behandelen

 • Verwijder eerst de bruine alg van het decor/stenen, dit kunt u doen met een stukje filterwol. Snoei de bladeren waarop het bruine alg zit.

 • Voer 1x een forse waterwissel uit van 50%. Dit is om schadelijke stoffen te verwijderen. De weken daarna elke week een waterwissel van 10%. Let op! Houd je aquarium niet té schoon en verwissel niet teveel water elke week want anders krijgen de goede bacteriën niet de kans op weer in balans te komen.

 • Verwijder het afval van de bodem met een bodemstofzuiger.
 • Test uw water op Ammoniak. Waarschijnlijk zit er teveel Ammoniak in uw aquariumwater, dit zorgt voor de groei van Bruine alg. U kunt uw water testen met de Ammoniak Test van Colombo.
Colombo Aqua NH3 Test
Met de aquatest druppeltesten kunt u nauwkeurige metingen uitvoeren. De testen zijn eenvoudig in het gebruik en geven een betrouwbaar meetresultaat.   Goed voor ongeveer 40 testen. ... (meer lezen)
€ 10,50 1
 • Voeg vloeibare CO2 en plantenvoeding toe. Dit stimuleert de groei van uw planten en zorgen ervoor dat ze weer in optimale gezondheid komen.
Colombo Flora Grow Carbo
  Gebruik: 1x pompen per 50 liter aquariumwater (flesinhoud is voldoende voor 100x pompen = 1500 liter aquariumwater). Flora-Grow Carbo moet dagelijks toegediend worden. Het is geschikt voor zowel tropische als koudwateraquaria. ... (meer lezen)
vanaf € 9,90 1
Colombo Flora Grow
  FloraGrow is een vloeibare plantenvoeding voor normaal beplante aquaria. Het voorziet het water van de voedingsstoffen die planten opnemen uit het water via hun bladeren.  Het bevat alle noodzakelijk voedingstoffen en een speciale i ... (meer lezen)
vanaf € 6,90 1
 • Maak uw filter schoon. En doe dit door de filtermatten uit te knijpen in een emmer met uw aquariumwater. Zo spoelt u het vuil weg, maar blijven de goede bacteriën bewaard. Een schoon filter zorgt ook voor een goede watercirculatie.

Bruine alg in het aquarium - Voorkomen

Al het u gelukt is om het bruine alg in het aquarium te bestrijden dan kunt u kijken naar wat u moet doen om het in het vervolg te voorkomen.

 

Hiervoor geven wij het volgende advies:

 • Zorg ervoor dat uw aquarium planten in top conditie zijn. Gezonde aquariumplanten = een gezond aquarium. Planten filteren het aquariumwater en zorgen voor extra zuurstof in het water voor uw waterdieren.
 • Onderhoud wekelijks uw aquarium. Wij adviseren om elke week een waterwissel van 10% uit te voeren. Verwijder overtollig voer en ontlasting van de bodem en snoei de aquariumplanten waar dat nodig is.
 • Test uw water om de 2 weken. Zo kunt u goed in de gaten houden of alle waterwaarden in balans zijn.

Bruine alg in het aquarium - Vlog over algen bestrijden

Onze vlog geeft een beknopte samenvatting van alle informatie rondom het bestrijden van alg in uw aquarium.

 

En vergeet niet, geduld is een grote factor. Bruine alg in uw aquarium bestrijden vergt tijd en veel geduld.

 

Komt u na al onze tips nog niet van uw bruine alg af? Neem dan contact met ons op via Whatsapp of bel ons op: 050-3129092. U kunt ook langskomen in onze winkel aan de Noorderhaven 13 in Groningen. Wij zullen u voorzien van een passend en oplossingsgericht advies.