Mijn vis heeft witte stip

Zie je witte stippen op je vis?! O Jee, iedereen met een aquarium heeft het wel eens meegemaakt. Het zijn dan hele kleine witte stipjes op de vissen die een beetje op luchtbelletjes lijken. De witte stip op de vissen zijn kleine parasieten. Wanneer de kleine witte stipjes op de vissen zichtbaar worden, zitten deze al in het stadium dat deze door de slijmhuid van de vissen heen zijn. 


Herkennen witte stip bij vissen

Zoals de naam al zegt, "witte stip", heeft de vis hele kleine witte stipjes. Maar wanneer deze zichtbaar zijn, is de stip al in een ver gevorderd stadium. Je wilt dus eigenlijk de witte stip sneller herkennen en behandelen.

 

Hoe herken je nou de witte stip parasieten bij je vissen voordat deze zichtbaar zijn?

De volgende symptomen zijn tekenen dat uw vis last heeft van witte stip:

  • Vinnen klemmen tegen het lichaam aan.
  • Vissen onder of boven in het aquarium.
  • Vissen komen samen rond zuurstofbronnen.
  • Wrijven of schuren aan oppervlakken.
  • Knipperen met de vinnen.
  • Verminderde eetlust.
  • Korte schokkerige kieuw bewegingen.

Behandeling witte stip bij vissen

Het is heel belangrijk dat de behandeling tegen witte stip zo snel mogelijk wordt gestart, want een vis hoeft tegenwoordig niet meer te sterven aan een witte stip infectie. De medicijnen doen snel hun werk, maar witte stip vermenigvuldigd zich elke 36 uur. 


Hoe komt een vis aan witte stip

Witte stip is iets waar elke aquariaan wel eens tegen aan loopt. Dan is vaak de vraag; waar komt het vandaan? Vaak is de oorzaak: nieuwe aquariumvissen. Is het dan altijd standaard zo dat de nieuwe vissen witte stip hadden? Nee, dat hoeft zeker niet. Maar misschien is dat niet helemaal het juiste antwoord. Elke aquariumvis heeft namelijk altijd de witte stip parasiet bij zich, maar komt vaak pas naar boven door stress, verzwakking of overige externe oorzaken. Normaal gesproken zorgt het natuurlijke afweermechanisme van de vis dat de witte stip niet tot uiting komt. Vergelijk het met een griep bij de mens. Wanneer je gezond bent, kan dit geen kwaad en overwint het lichaam dit zelf. Maar ben je verzwakt, dan kan dit bij de mens een probleem worden.

 

Een verhuizing van een aquariumvis is altijd een stressfactor voor de vissen en daarom is de kans op een witte stip infectie bij het verhuizen of bij nieuwe bewoners plaatsen altijd een mogelijkheid. Het is daarom van belang dat u bij het plaatsen van nieuwe vissen de aankomende dagen de vissen altijd extra goed observeert.


Medicijnen tegen witte stip

Omdat je met medicijnen tegen witte stip zo snel mogelijk moet starten, adviseren wij om één van onderstaande middelen al standaard in huis te hebben. Zo kun je snel anticiperen en dat is beter voor de gezondheid van uw aquariumvissen. Met het juiste medicijn in huis tegen witte stip en een behandeling die u zo snel mogelijk start, is de succesfactor dat uw vissen weer helemaal gezond worden bijna 100%.

 

Hieronder de medicijnen die Frits Kuiper Groningen in het assortiment heeft tegen witte stip. Zou u graag een passend advies willen welk medicijn voor uw zieke vis het beste is? Dan kunt u altijd met ons contact opnemen via de mail of op ons telefoonnummer 0503129092 (Whatsapp ook mogelijk op dit nummer). Of vul het contactformulier in op onze website.

HS aqua Ichtocell tegen witte stip
HS aqua Ichtocell is een diergeneesmiddel ter bestrijding van infecties in zoetwater veroorzaakt door Ichthyophthirius multifiliis of "Witte Stip", de onechte schimmelinfectie veroorzaakt door Epistylis species, huidvertroebeling veroorzaakt ... (meer lezen)
€ 6,95 1
eSHa EXIT @ 20 ML VOOR 1.000 L
Waterverbeteraar voor siervissen in zoetwater aquaria. Verbetert de weerstand bij alle vormen van ‘Stip’ (Ichthyophthirius multifiliis) veroorzakende parasieten. Symptomen: witte stippen op het lichaam en de vinnen van de vissen, schuren en ... (meer lezen)
€ 5,90 1
Colombo Femsee 100 ml
Cerpofor Femsee – is werkzaam tegen schimmel en Witte stip.   Inhoudsberekening: Bereken de inhoud van het aquarium zo goed mogelijk: de lengte x breedte x hoogte in decimeters levert de inhoud op van de kale bak in liters. ... (meer lezen)
€ 11,50 1
Colombo Alparex 100ml
Alparex werkt tegen ééncellige parasieten, witte stip en schimmels. Alleen voor gebruik bij siervissen in aquaria.   Medicijn tegen parasieten Colombo Alparex helpt tegen onzichtbare parasieten die een grauwsluier op de vis ... (meer lezen)
€ 11,90 1