Mijn vis heeft wormen

Help! Mijn vis heeft wormen! Aquariumvissen kunnen wormen krijgen en daar goed ziek van worden. Gelukkig kan er wat aan gedaan worden als je vis last heeft van wormen. Wij leggen je hoe je kunt zien of je vis last heeft van wormen, welke soorten wormen er zijn en nog belangrijker hoe de vis met wormen te genezen is.


Mijn vis heeft wormen - Soorten wormen

Als je vis last heeft van wormen dan is het zaak om er achter te komen welk soort worm dit is. 

 

Er zijn verschillende soorten wormen waar je vis last van kan hebben:

  • Zuigwormen (Trematoda)
  • Ankerwormen (Lernaea)
  • Lintwormen (Cestoda)
  • Rondwormen (Nematoda)

Zuigwormen (Trematoda)

Zuigwormen zijn microscopisch klein, dus je kunt ze niet met het blote oog zien. Zuigwormen komen in kleine aantallen in de meeste aquaria voor. Dit is normaal en niet schadelijk maar als ze in grote aantallen voorkomen en snel vermenigvuldigen dan is het zeker schadelijk voor je vissen.

 

Ankerwormen (Lernaea)

Ankerwormen zijn wormen die met het blote oog kunnen worden waargenomen. Ze worden maximaal 2 centimeter lang. Een ankerworm bijt zich vast in de huid van een vis en zuigt het bloed op.

 

Lintworden (Cestoda)

Lintwormen zijn lastig te zien en helaas merk je pas als je vissen last hebben van lintwormen als ze vermageren en verzwakken.

 

Rondwormen (Nematoda)

Een van de rondworm soorten die vaak in aquaria wordt aangetroffen zijn de haakwormen (Acanthocephala). Deze parasieten hebben een snuit met haakjes die hen in staat stelt om zich in de darmwand van de vis vast te zetten.


Mijn vis heeft wormen - Symptomen

Hoe kan je herkennen dat je vis last heeft van wormen? Hieronder noemen wij de symptomen per wormsoort op een rij.

 

Zuigwormen symptomen:

Ondanks dat zuigwormen klein zijn kunnen ze irritaties veroorzaken aan de huid, kieuwen en ogen van je vissen. Je kunt een uitbraak van zuigwormen herkennen aan een rode, geïrriteerde huid bij je vissen. Ook kunnen ze tegen objecten aan gaan schuren.

 

Ankerwormen symptomen:

Ankerwormen bijt zich vast in de huid van je vis en dit zorgt voor zweren en andere huidbeschadigingen. Hoe langer de ankerwormen op de vis blijven zitten, hoe zwakker de vis zal worden. Daardoor neemt ook het risico op secundaire infecties toe.

 

Lintwormen symptomen:

Het is vaak lastig om bij Lintwormen een diagnose te stellen want je merkt vaak pas dat je met lintwormen te maken hebt als je vissen al sterk vermagert en verzwakt zijn.

 

Rondwormen symptomen:

Een uitbraak van rondwormen is te herkennen aan lusteloze, vermagerde en verzwakte vissen en vaak een witachtige, slijmerige ontlasting.

 

Naast wormen waar je vissen last van kunnen hebben zijn er ook wormen die voorkomen in een zoutwateraquarium waar jij zelf last van kan hebben. Namelijk Borstelwormen, je voelt wel wanneer je te maken hebt met borstelwormen want ze kunnen aardig steken! Borstelwormen hebben kleine stekeltjes die ze activeren wanneer ze zich bedreigd voelen. Als je ze aanraakt, kunnen de stekeltjes je huid penetreren en injecteren ze een zenuwgif dat irritaties en een brandend gevoel veroorzaakt. De borstelwormen doen je vissen geen kwaad, ze vormen eigenlijk alleen een probleem voor jou.


Mijn vis heeft wormen - Behandeling tegen wormen

Je vis heeft wormen en als de symptomen geanalyseerd zijn dan kan er zo snel mogelijk begonnen worden met de behandeling tegen de wormen. Welke behandeling je bij welke worm moet toepassen hebben we voor je op een rijtje gezet.

 

Zuigwormen, lintwormen, rondwormen en ankerwormen behandeling.

Bovenstaande wormen zijn te behandelen door onderstaande medicatie te gebruiken. Deze medicatie middelen helpen tegen de verschillende soorten wormen die je vis kan hebben. Lees altijd goed te bijsluiter voordat je de medicatie voor je vis gaat gebruiken. 

 

HS Aqua Camacell tegen in en uitwendige (worm)infe
HS aqua Camacell kan worden toegepast bij infecties veroorzaakt door verschillende wormsoorten. Het preparaat werkt tegen volwassen Nematoden (draadwormen) uit de groepen Capillaria, Camallanus en larven van andere Nematoden. Ook kan het pre ... (meer lezen)
€ 11,90 1
Colombo Dactycid
Cerpofor Dactycid is een krachtig en veilig middel tegen wormen, huid- en kieuwwormen en allerlei inwendige wormen (zuig- en rondwormen) incl. Camallanus Cotti. Deze zijn met een microscoop te zien, hoewel sommige wormen zich in de huid v ... (meer lezen)
€ 12,90 1

Borstelwormen behandeling

De Borstelwormen zijn geen gevaar voor je zoutwatervissen maar kan wel vervelend zijn voor jezelf. Je kunt van de stekels jeuk krijgen en andere huidirritatie. Borstelwormen zijn te vangen met de Dupla Marine Worm X!

 

Dupla Marin Worm X
Gebruiksaanwijzing van de Worm X-val voor borstelwormen: Open één kant van de val voor borstelwormen Vul een beetje voer in het middelste gedeelte van de val voor borstelwormen (krill, mysis of een beetje mosselvlees) en zet de val ... (meer lezen)
€ 16,50 1

Mijn vis heeft wormen - Advies op maat

Heb je na het lezen van deze pagina nog een vraag over je vis met wormen? Dan kunnen wij jou advies op maat geven over je vis met wormen. Kom langs in onze winkel aan de Noorderhaven 13 in Groningen of bel/whatsapp ons op het volgende nummer: 050- 312 90 92.