Slijmalg in het aquarium

Slijmalg in het aquarium is erg vervelend en ziet er niet mooi uit. Slijmalg, ook bekend als blauwgroene algen of smeeralgen, is meestal blauwgroen van kleur, maar het kan ook bruin of zwart zijn.

 

Slijmalg voelt, zo als de naam al vermoed, aan als slijm en zo ziet het er ook uit. Naast dat het uw aquarium aanzicht aardig kan verstoren heeft deze alg vaak ook een onaangename moerassige of visachtige geur.

Slijmalgen groeien snel en bedekken het aquariumoppervlak met als gevolg dat de planten in uw aquarium onvoldoende licht krijgen en niet optimaal kunnen groeien. En slijmalg is ook schadelijk voor de vissen omdat het tekort geeft aan zuurstof.


Slijmalg in het aquarium - Oorzaken

Slijmalgen zijn eigenlijk cyanobacteriën. Dit bestaat (meestal) uit eencellige bacteriën die vaak in kolonies groeien die groot genoeg worden om grote oppervlakten te vormen.

 

Oorzaken overgroei van Slijmalg (cyanobacteriën):

 • Teveel licht.
 • Een te laag CO2-gehalte in het aquarium.
 • Gebrek aan plantenvoeding in het aquarium.
 • Teveel voeren, dit zorgt voor vervuiling en voor alg.
 • Een vies filter.
 • Ammonium piek, doordat teveel ontlasting lang blijft liggen.
 • Te weinig Nitraat aanwezig in het water

Slijmalg in het aquarium - Bestrijden

Naast dat u kijkt wat de oorzaak kan zijn is het zaak om de slijmalg in het aquarium zo snel mogelijk te bestrijden voordat deze verder doorgroeit. Voordat u een middel gaat gebruiken om de slijmalg in het aquarium te bestrijden is het belangrijk dat u het aquarium goed schoon maakt. Hevel de blauw alg af van de planten en decoratie en voer 1x een forse waterwissel uit van 50%. Dit is om schadelijke stoffen te verwijderen. De weken daarna elke week een waterwissel van 10%. Let op! Houd je aquarium niet té schoon en verwissel niet teveel water elke week want anders krijgen de goede bacteriën niet de kans op weer in balans te komen.

 

Maak ook uw filter schoon. En doe dit door de filtermatten uit te knijpen in een emmer met uw aquariumwater. Zo spoelt u het vuil weg, maar blijven de goede bacteriën bewaard. Een schoon filter zorgt ook voor een goede watercirculatie.

 

Test uw water op Ammoniak en Nitraat. Teveel Ammoniak zorgt voor algengroei en te weinig nitraat is ook een teken dat uw water niet goed in balans is.

 

Voeg na het schoonmaken en het testen van uw water Blue Life Green Cyano RX toe. Wij adviseren wij dit om de slijmalg te bestrijden omdat de slijmalg een cyanobacterie is op deze manier het beste behandelt kan worden.

Blue Life Green Cyano RX
Tegen blauwalg in het zoetwateraquarium (cyano bacteriën) Bij het gebruiken van Green Cyano RX stop met het gebruik van actieve kool en fosfaat verwijderaar (alle absorberende filtermaterialen moeten verwijderd worden, ook nitraathars etc ... (meer lezen)
€ 13,45 1

Slijmalg in het aquarium - Voorkomen

Slijmalg in het aquarium, voorkomen is beter dan genezen zeggen ze altijd. Dit is zeker van toepassing op slijmalg in uw aquarium. Als u de oorzaak heeft gevonden en deze aanpakt dan zal vorming van nieuwe slijmalg minder kans krijgen.

 

We gaan per oorzaak na wat opgelost kan worden om algengroei te voorkomen:

 

 • Teveel licht - Zet het aquarium nooit voor een raam of op een plek waar direct zonlicht komt. Beperkt uw aquariumverlichting tot 8-10 uur per dag.
 • Een te laag CO2-gehalte in het aquarium - Voeg vloeibare CO2 toe aan het water.
Colombo Flora Grow Carbo
  Gebruik: 1x pompen per 50 liter aquariumwater (flesinhoud is voldoende voor 100x pompen = 1500 liter aquariumwater). Flora-Grow Carbo moet dagelijks toegediend worden. Het is geschikt voor zowel tropische als koudwateraquaria. ... (meer lezen)
vanaf € 9,90 1
 • Gebrek aan plantenvoeding in het aquarium - Voeg vloeibare plantenvoeding toe aan uw water om de groei van uw planten optimaal te stimuleren.
Colombo Flora Grow
  FloraGrow is een vloeibare plantenvoeding voor normaal beplante aquaria. Het voorziet het water van de voedingsstoffen die planten opnemen uit het water via hun bladeren.  Het bevat alle noodzakelijk voedingstoffen en een speciale i ... (meer lezen)
vanaf € 6,90 1
 • Teveel voeren, dit zorgt voor vervuiling en voor alg. - Voer uw vissen minder per keer. Als het voer de bodem raakt is de hoeveelheid al te veel. Let dus goed op welke hoeveelheid uw vissen nodig hebben en dus direct op gaat. Ook kunt u kiezen voor het voeren met een voerautomaat. Hierop kunt u de hoeveelheid voer precies afstellen. Zo kan er nooit meer te veel worden gevoerd.
 • Een vies filter - Wij adviseren om 1x per maand uw filter schoon te maken en uit te spoelen. En doe dit door de filtermatten uit te knijpen in een emmer met uw aquariumwater. Zo spoelt u het vuil weg, maar blijven de goede bacteriën bewaard. Een schoon filter zorgt ook voor een goede watercirculatie.
 • Ammonium piek, doordat teveel ontlasting lang blijft liggen. - Test uw aquarium water, zo weet u of het ammoniumgehalte te hoog is.

 • Te weinig Nitraat aanwezig in het water - Test uw aquarium water, zo weet u of er te weinig Nitraat in uw water zit.

Wij hebben zoetwatertesten in ons assortiment om Ammonia (NH3) en Nitraat (NO3) te testen:

Colombo Aqua NH3 Test
Met de aquatest druppeltesten kunt u nauwkeurige metingen uitvoeren. De testen zijn eenvoudig in het gebruik en geven een betrouwbaar meetresultaat.   Goed voor ongeveer 40 testen. ... (meer lezen)
€ 10,50 1
Colombo Aqua NO3 Test
Met de aquatest druppeltesten kunt u nauwkeurige metingen uitvoeren. De testen zijn eenvoudig in het gebruik en geven een betrouwbaar meetresultaat.
€ 11,90 1

Slijmalg in het aquarium - Vlog over algen bestrijden

Onze vlog geeft een beknopte samenvatting van alle informatie rondom het bestrijden van alg in uw aquarium.

En vergeet niet, geduld is een grote factor. Slijmalg in uw aquarium bestrijden vergt tijd en veel geduld.

 

Komt u na al onze tips nog niet van uw slijmalg af? Neem dan contact met ons op via Whatsapp of bel ons op: 050-3129092. U kunt ook langskomen in onze winkel aan de Noorderhaven 13 in Groningen. Wij zullen u voorzien van een passend en oplossingsgericht advies.