Vissen overwennen

Vissen overwennen is het eerste wat u doet nadat u de vissen of andere waterdieren bij ons in de winkel heeft gekocht. Wij zorgen ervoor dat ze goed verpakt worden voor de reis naar huis. Verschillende soorten worden apart verpakt in een speciaal ontwikkelde reiszak met ronde bodem. Deze zorgt ervoor dat de vis niet vast komt te zitten en niet beschadigd. Wij verpakken deze reiszakken altijd in een krant, dit omdat het de vis minder stress geeft en om de temperatuur goed te houden. De krant werkt isolerend, bij koud weer houd het de zak warm en bij warm weer houd het de zak op de goede temperatuur.

 

Het overwennen van de vissen verschilt per vis, een goudvis is bijvoorbeeld minder gevoelige vis dan een zoutwatervis. Onze medewerkers zullen u bij aankoop van de vis advies geven over of deze een speciale methode van het overwennen nodig heeft.


Vissen overwennen - Vervoeren van de vissen

Vissen overwennen is de volgende stap, maar hoe vervoer je het beste je net gekochte vissen?

 

Probeer je vissen in een winkel te halen die niet heel ver van je huis zit. Dit omdat de dieren dan onnodig lang onderweg zijn en een lange tijd in een reiszak zitten de gezondheid van de vis niet ten goede doet. Moet u wel iets langer rijden? Neem dan in elk geval altijd een isolerende koelbox mee en een setje handdoeken om de plastic zakken waarin de vissen worden geleverd vast te kunnen zetten. In de koelbox zal de temperatuur tijdens de reis zoveel mogelijk gelijk blijven. 

 

Houdt de zak recht op bij het vervoeren, zo kan de vis nog voldoende zwemmen en blijft de verhouding water en zuurstof optimaal.


Vissen overwennen - overzetten van de vis in uw aquarium

Vissen overwennen, hoe zet u uw net gekochte vis over in uw aquarium? Het ligt er aan wat voor soort vis of ander waterdier u heeft gekocht. Bij een garnaal is het bijvoorbeeld beter om dit proces langzamer te doen dan bij een goudvis. Bij zoutwatervissen adviseren wij om dit echt volgens de "Druppel-Methode" te doen. Onze medewerkers zullen u advies geven over welke overzet-methode het beste bij de gekochte vis past.

 

Over het algemeen hanteren wij de volgende stappen:

1. Verwijder voorzichtig de kranten of papieren zak en pak de reiszak met de vissen er uit.

2. Laat de reiszak langzaam in het water van uw aquarium zakken en laat deze ongeopend ongeveer 10 minuten drijven. Zorg ervoor de uw lamp niet te fel staat, de vissen komen immer net uit een donkere omgeving omdat er kranten of een papieren zak om de reiszak zat. Net als mensen moeten vissen ook wennen aan de hoeveelheid licht in hun omgeving.

3. Daarna opent u de reiszak en voegt u een kopje water vanuit uw aquarium toe.

4. Na 5 minuten voegt u nog een keer een kopje water vanuit uw eigen aquarium toe.

5. Herhaal dit proces weer na 5 minuten.

6. Wacht nog eens 5 minuten en vang het dier met behulp van een vangklok of een visnetje en zet het rustig in het water uit. Gooi nooit het water uit de reiszak in uw aquarium, dit kan namelijk zorgen voor een andere balans in uw water waardoor er ziektes of alg kunnen ontstaan.

7. Uw vissen zullen nog ongeveer een dag echt goed moeten wennen aan hun nieuwe medebewoners. Koop hierom niet teveel vissen achter elkaar maar laat ze goed wennen voordat er nieuwe vissen bij komen.

 


Vissen overwennen - Voor gevoelige vissen volgens de druppelmethode

Vissen overwennen voor zeer gevoelige vissen gaat het beste volgende druppelmethode. Zo kunnen ze heel geleidelijk aan wennen aan uw aquariumwater met de daarbij horende waterwaarden. Dit is vooral voor zoutwatervissen een manier om ze over te wennen van onze winkel naar uw aquarium. Bekijk de video hieronder om stap voor stap te zien hoe deze druppelmethode precies werkt.

 

Voor de druppelmethode adviseren wij om gebruik te maken van een vangklok, hiermee kunt u veilig en gemakkelijk de vis vangen en overzetten.

Vangklok Aquamedic Fishing scoop/catch bowl
Voor het gemakkelijk en veilig vangen van uw vissen.  Afmetingen: lengte ca. 40 cm, Ø ongeveer 12 cm
€ 13,90 1

 

Mocht u geen vangklok hebben dan kunt u de vis ook overwennen met een visnetje. Let wel op dat dit rustig en zorgvuldig gebeurd. Gooi nooit het water uit de reiszak in uw aquarium.


Vissen overwennen - Waterwaarden en Temperatuur

Vissen overwennen naar uw aquarium, hierbij zijn de waterwaarden en de temperatuur van groot belang!

De waterwaarden van het aquarium in onze winkel zullen altijd iets verschillen van de waterwaarden in uw eigen aquarium.

 

Wij monitoren de waterwaarden van onze aquaria regelmatig om deze stabiel te houden voor onze vissen en andere waterdieren. Let daarom altijd op welke waterwaarden er het beste bij de vis past die u wilt kopen.

Sommige vissen zijn bijvoorbeeld gevoelig voor een hoge Ph of de hardheid (GH) van het water. Onze medewerkers zullen u hier de juiste informatie over geven. Het beste kunt u een watertest uitvoeren voordat u de vissen gaat aanschaffen. Zo houdt u de vissen gezond en vitaal!

 

Wij hebben verschillende watertesten in ons assortiment voor zoetwateraquaria:

En natuurlijk ook voor zoutwateraquaria:

Meet ook of uw aquarium water de goede temperatuur heeft voordat u de vissen over gaat wennen.