Water verversen aquarium

Het water verversen van uw aquarium wordt vaak gezien als een vervelende klus. Maar er zijn genoeg handige tools om dit klusje snel te klaren! Hoe beter je je aquarium onderhoudt, hoe meer je kunt genieten van een gezond en prachtig aquarium. Water verversen van je aquarium is daar een groot onderdeel van.


Water verversen aquarium - Waarom water verversen

Water verversen van uw aquarium, waarom is dit verversen nodig? Water verversen is niet alleen goed voor de vissen en de algemene waterkwaliteit, maar ook voor uw aquarium planten. 

 

Niet alle afvalstoffen kunnen in het aquarium volledig worden afgebroken. Het gevolg hiervan is dat het afval in je aquarium zich ophoopt. Dit zorgt voor een hogere hoeveelheid aan nitraat en fosfaat en dit is zeer giftig voor je vissen en zorgen ervoor dat er algengroei ontstaat. In de natuur wordt dit door stromend water weggespoeld of verdund. Hetzelfde effect bereik je door het water regelmatig gedeeltelijk te verversen.


Water verversen aquarium - Hoeveel water verversen

Water verversen van je aquarium, hoe vaak moet je het water van jouw aquarium verversen?

 

Wij adviseren om eenmaal per week een kleine hoeveelheid water (ca. 10%) te verversen. Hierdoor blijven de waterwaarden in balans en voorkom je schommelingen hiervan. 

 

Door een grotere hoeveelheid water (meer dan 50%) te verversen wordt het evenwicht in de aquariumbiotoop verstoord en raken de waterwaarden uit balans. Hierdoor kan er algengroei ontstaan en kunnen je vissen ziek worden. Een grote hoeveelheid waterverversing moet alleen in noodgevallen worden gedaan, bijvoorbeeld bij een acute Ammoniak piek, Nitraat­ of Kopervergiftiging.


Water verversen aquarium - Bodemstofzuiger

Het verversen van je aquarium water kun je op verschillende manieren doen:

 

  • Met een stuk slang en een emmer. Doe 1 kant van de slang in uw aquarium en stop de andere kant in een emmer. Zorg ervoor dat de emmer lager staat dan het aquarium. Let op! Het is belangrijk dat deze emmer alleen voor het aquarium wordt gebruikt. Zuig heel kort aan het uiteinde wat in de emmer zit. Zo komt het water door de slang in de emmer. Je kunt de gewenste hoeveelheid er uit halen en daarna de slang uit het water halen.
  • Met een bodemstofzuiger die tevens het water aanzuigt en in een emmer geheveld kan worden. Zo doet u twee taken in 1! U maakt de bodem schoon en er wordt water uit het aquarium gehaald. Een handige tool die veel tijd scheelt.

    Wij hebben de volgende bodemstofzuigers in ons assortiment:

Water verversen aquarium - Bijvullen aquarium

Je hebt je water ververst en wil je aquarium weer bijvullen, hoe doe je dat?

 

Het bijvullen van je aquarium kan gewoon met kraanwater, bijvoorbeeld met een gieter of een emmer (deze moeten wel alleen voor het aquarium gebruikt worden!). Houdt wel de temperatuur in de gaten. Deze moet ongeveer de temperatuur zijn van je aquariumwater. Bij tropische vissen is dit tussen de 22-26 graden. 

Voeg wel goede bacteriën toe nadat je het water hebt bijgevuld, want er gaan altijd goede bacteriën verloren bij een waterwissel. De volgende producten van HS Aqua hebben wij hiervoor in ons assortiment:

HS Aqua Clear
HS Aqua Clear zorgt er voor dat het aquariumwater niet vertroebelt en altijd helder blijft. Dit gebeurt in een korte tijd na gebruik van het product en de aanwezigheid van een filtersysteem. Aquariumvissen en aquariumplanten zullen weer zich ... (meer lezen)
vanaf € 4,90 1
HS Aqua EasyCell
Dosering: voor gebruik krachtig schudden, maandelijks of na waterverversing. 10 ml per 30 liter water. 350 ml is voldoende voor 1050 liter water.   Verkrijgbaar in 150, 350ml en 2,5 liter:
vanaf € 5,50 1
HS AQUA SHRIMP PROTECT 150 ML
De ingrediënten in HS aqua Shrimp Protect hebben desinfecterende eigenschappen waardoor de kans op bacteriële infecties bij garnalen wordt verlaagd. Doseer tijdens het water verversen 5 ml per 15 l water.
€ 6,35 1
HS Aqua Fishguard
HS aqua FishGuard activeert het afweersysteem en helpt hiermee een goede gezondheid te handhaven. Fish Guard  kan preventief worden ingezet, om de weerstand van siervissen een boost te geven. Het werkt preventief tegen ziektes. Het is o.a. s ... (meer lezen)
vanaf € 7,90 1
HS AQUA BACTO
 In uw aquarium breken de nuttige bacteriën van HS aqua Bacto de afvalstoffen (voedsel- en plantenresten, afval van de vissen) af tot onschadelijke voedingstoffen voor de planten. Hierbij worden de schadelijke tussenstoffen (ammoniak en nitr ... (meer lezen)
vanaf € 8,90 1

Heb je een te hoog PH of heb je bewoners (bijvoorbeeld garnalen) in je aquarium die gevoelig zijn voor een hoge PH? Dan kun je het aquarium bijvullen met Osmose water. Osmosewater wordt ook wel gedemineraliseerd water genoemd en is water in zijn puurste vorm. Het is namelijk vrij van kalk, lood, zouten, ijzer, natrium, kalium, magnesium en organische vervuiling. Je kunt Osmose water halen in onze winkel aan de Noorderhaven 13 in Groningen. Neem daarvoor wel een jerrycan o.i.d. mee. Ook kun je een Osmose apparaat aanschaffen zodat je nooit zonder zit!


Water verversen aquarium - Vlog over aquarium onderhoud

Wil je weten hoe je bij het verversen van uw aquariumwater je aquarium een onderhoudsbeurt geeft?

 

Bekijk dan onderstaande Vlog. Je hebt in mum van tijd je aquarium weer fris erbij staan!